Εικονική περιήγηση
Κεντρική αίθουσα Ο Κήπος μας!

Ομάδα «Παπάκια» (Προπρονήπια)

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου τέθηκε ως στόχος η εισαγωγή μαθηματικών εννοιών. Σε αυτό το πλαίσιο ασχοληθήκαμε με την κατασκευή ενός μέτρου για τη μέτρηση του ύψους των παιδιών, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο την έννοια της απαρίθμησης.

1

2

Με βάση τον παραπάνω στόχο, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να μετρήσουν και αποστάσεις στο χώρο τους χρησιμοποιώντας ως μέτρο τα περιγράμματα των ποδιών τους. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και αφού το ένα ζωγράφισε το περίγραμμα του ποδιού του άλλου, τα διακόσμησαν και τα έκοψαν.

3

Ασχοληθήκαμε επίσης και με τις εποχές του χρόνου, και αφού συζητήσαμε για όλες τις εποχές, τις αντιστοιχίσαμε με αντικείμενα ή ζώα που χαρακτηρίζουν την κάθε εποχή. Έπειτα, σχεδιάσαμε αντικείμενα και αφού τα διακοσμήσαμε, φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς στον οποίο τα παιδιά αντιστοίχισαν τα αντικείμενα με τις εποχές εισάγοντας με αυτό τον τρόπο και την μαθηματική έννοια της ταξινόμησης.

4

5

Η τάξη μας μετατράπηκε σε κουκλοθέατρο… τα παιδιά κατασκεύασαν κούκλες και ανέβασαν τη δική τους παράσταση…

6

7

…αλλά και σε θέατρο σκιών, αφού ασχοληθήκαμε με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες εξερευνώντας το φως και τη σκιά. Αφού λοιπόν τα παιδιά σχεδίασαν τη σκιά των φίλων τους και αναγνώρισαν αντικείμενα μόνον από τη σκιά τους, κατασκεύασαν και τις δικές τους φιγούρες, με βάση τον αγαπημένο τους ήρωα, και μας τις παρουσίασαν πίσω από το σεντόνι.

8

9

Στα πλαίσια της περαιτέρω εξοικείωσης των παιδιών με το χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού μας, της προώθησης του εγγραμματισμού των νηπίων, αλλά την προώθηση της έννοιας του προσανατολισμού, τα παιδιά κατασκεύασαν έναν χάρτη που απεικονίζει τους χώρους του Σταθμού μας.

10

11

Τον μήνα Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε και η κοπή της βασιλόπιτας του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού. Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησε και μία παράσταση κουκλοθεάτρου που είχε διοργανωθεί από τους εκπαιδευτικούς του Σταθμού μας, με θέμα την προέλευση του εθίμου της βασιλόπιτας.

12

Τέλος, τα «Παπάκια» αυτό το μήνα πραγματοποίησαν και την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο, όπου επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο «Μάστορες και Μαστορέματα». Τα παιδιά έμαθαν πολλά πράγματα για τη διαδικασία ανοικοδόμησης ενός σπιτιού και πειραματίστηκαν με διάφορα οικοδομικά υλικά μέσω διάφορων παιχνιδιών.

13

14

Leave a Reply