Εικονική περιήγηση
Κεντρική αίθουσα Ο Κήπος μας!

Η σημασία του βιβλίου

Οι όροι ανάγνωση, γραφή και εγγραμματισμός έχουν πολλαπλά νοήματα. Η ανάγνωση αφορά τόσο την εκφώνηση όσο και την ερμηνεία ενός κειμένου, η γραφή αναφέρεται στην αποκωδικοποίηση του λόγου και στην παραγωγή κειμένων, στην ορθογραφία, αλλά και στην δημιουργικότητα ενός κειμένου. Τέλος, ο εγγραμματισμός αποτελεί έναν όρο ο οποίος χρησιμοποιείται σε διαφορετικές επιστήμες (οικονομικός εγγραμματισμός, τεχνολογικός εγγραμματισμός κ.α.). Στην επιστήμη των παιδαγωγικών στόχος των εκπαιδευτικών είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρακτικών, ώστε να προωθηθεί ο αναδυόμενος εγγραμματισμός, η έμμεση εισαγωγή του παιδιού δηλαδή στον εγγράμματο πολιτισμό μας (στον οποίο κυριαρχεί ο γραπτός λόγος).

Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά αποτελεί δραστηριότητα η οποία αποσκοπεί στην εξέλιξη του εγγραμματισμού συνολικά. Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από την επεξεργασία παραμυθιών (και όχι μόνο) από τους ενήλικες στα παιδιά είναι η υιοθέτηση συμβάσεων (όπως η φορά του κειμένου), η αντιστοίχιση γράμματος και φωνήματος (αυτό που εκφέρεται, γράφεται)- φωνολογική επίγνωση, η συζήτηση η οποία συνεπάγεται διαδικασίες κριτικής σκέψης (προσοχή παιδιού, ερώτηση από το παιδί, απαντήσεις από τον ενήλικα ή και από το παιδί, ανατροφοδότηση).

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στοχεύει, αλλά και βασίζεται συχνά στο βιβλίο. Επομένως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έλαβε ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού.

Δραστηριότητες εκπαιδευτικού προγράμματος

Με τα παιδιά επεξεργαστήκαμε ενδεικτικά κάποια παραμύθια από τη σειρά βιβλίων του Τριγωνοψαρούλη, του κ. Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις εκδόσεις Πατάκη καθώς η σειρά προσφέρει θέματα για προβληματισμό και συζήτηση που είναι οικεία στα βιώματα των παιδιών και είναι θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί στο πρόγραμμά μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

FIRST

 

Κατασκευάζουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι με τους ήρωες της σειράς του Τριγωνοψαρούλη

SECOND

Φτιάχνουμε κάδρα σε ομάδες με τις εντυπώσεις μας από τις περιπέτειες του αγαπημένου μας ήρωα

THIRD

Έτοιμο και το ενυδρείο με τους ήρωες!!!

Σάββατο 2/04/2016, βιβλιοπωλείο IANOS

FORTH

FIFTH

 Παρακολουθήσαμε ηθοποιούς και τη συγγραφική ομάδα της σειράς του Τριγωνοψαρούλη να γιορτάζουν τα 20 χρόνια στον χώρο του Παιδικού Βιβλίου.

LAST

Παρουσιάσαμε το τραγούδι «Μην εμπιστεύεσαι αχινό», καθώς και τις δημιουργίες που είχαμε ετοιμάσει με πολύ ενθουσιασμό

Η συνάντηση-γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Σάββατο, 2 Απριλίου, ήταν μία ωραία ευκαιρία για να γνωρίσουμε τον αγαπητό μας συγγραφέα, ο οποίος έκανε προσωπικές αφιερώσεις στα βιβλία των παιδιών και συζήτησε μαζί τους. Γιορτάσαμε την γιορτή του Παιδικού Βιβλίου και περάσαμε ένα δημιουργικό Σάββατο παιδιά και γονείς.

Leave a Reply