Εικονική περιήγηση
Κεντρική αίθουσα Ο Κήπος μας!

Ο Δεκέμβριος έφτασε, παρόλα αυτά η αναπηρία, η διαφορετικότητα και τα συναισθήματα μέσα από το βιωματικό εργαστήρι που οργανώθηκε, μαζί και τα Χριστούγεννα ήταν θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε.

Τον Δεκέμβριο υπήρξαν επίσης πολλές κοινές δράσεις με την ομάδα των νηπίων, μία εκ των οποίων αφορούσε την Παγκόσμια Μέρα Αναπηρίας, στις 3 Δεκεμβρίου. Συγκεντρωθήκαμε μαζί με τα «Μαγικά Πινέλα», για να παρακολουθήσουμε μια μικρού μήκους ταινία κινούμενων σχεδίων. Πρωταγωνιστές της ταινίας ένα αγόρι με αναπηρία και ένα κορίτσι, η Μαρία, που γίνανε φίλοι. Αφότου την παρακολουθήσαμε, ζητήθηκε από τα παιδιά στα τμήματά τους να ζωγραφίσουν αυτό που τους άρεσε περισσότερο και τους εντυπωσίασε από τη φιλία των δύο παιδιών.

Απεικόνιση εντυπώσεων μετά την προβολή της ταινίας μηκρού μήκους.

Ομαδική εργασία-κολάζ με τα «Μαγικά Πινέλα».

Άλλη μία κοινή δράση με την ομάδα των νηπίων έλαβε χώρα στο χώρο του παιδικού σταθμού στις 9 Δεκεμβρίου. Επρόκειτο για το βιωματικό πρόγραμμα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης με τίτλο «Ξυπνώ τα συναισθήματά μου».

Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα πρωταρχικό επίπεδο συναισθηματικής επίγνωσης και να γνωρίσουν τη σχέση μεταξύ συναισθήματος και συμπεριφοράς μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος, οι οποίες ήταν κουκλοθέατρο, δραματοποίηση, ζωγραφική, μουσικοκινητικό παιχνίδι.

Παρακολούθηση κουκλοθέατρου.

 

Επεξεργασία του συναισθήματος του θυμού μέσα από την απεικόνιση του ηφαιστείου.

Τέλος, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε συνεργασία με την παιδαγωγό των «Μαγικών Πινέλων» συζητήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα έθιμα που ήδη γνωρίζαμε, παρακολουθήσαμε το βίντεο «Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα» και δείξαμε διάφορες εικόνες σχετικές με το θέμα, καθώς αναζητήσαμε επίσης συνταγές στο διαδίκτυο. Η συνεργασία των προ-νηπίων με τα νήπια σε τέτοιες διαδικασίες δημιουργεί θετικές εμπειρίες, καθώς η επαφή με παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας συμβάλλει στη διεύρυνση των γνώσεών τους.

Νήπια και προνήπια γράφουν τη συνταγή και ζωγραφίζουν τα υλικά της συνταγής.

Καθώς ο μήνας προχωρούσε, τα Χριστούγεννα πλησίαζαν όλο και περισσότερο. Εφόσον είχαμε ήδη ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε για την χριστουγεννιάτικη γιορτή, ξεκίνησαν και οι χριστουγεννιάτικες κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν ποικιλία υλικών (πηλός, τέμπερες, χρυσόσκονες),  αλλά και εργαλείων, για να ολοκληρώσουν τις χειροτεχνίες τους (ψαλίδι, πινέλα, βούρτσα, γλωσσοπίεστρα, κόλλες). Οι δημιουργικές δραστηριότητες ενισχύουν την ανάπτυξη της φαντασίας τους, της αισθητικής τους αντίληψης, διατηρείται το ενδιαφέρον τους, καθώς και εξελίσσονται οι ήδη κατακτημένες δεξιότητές τους.

Κατασκευή στολιδιού για το χριστουγεννιάτικο παζάρι (bazaar).

 

Κατασκευή χιονάνθρωπου από μανταλάκι. Τα παιδιά έβαψαν το μανταλάκι και ύστερα προσέθεσαν τις λεπτομέρειες, στολίζοντάς το.

 

Χρήση βούρτσας πιάτων για την δημιουργία στεφανιού για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα μας.

Βάψιμο γλωσσοπίεστρων για κατασκευή στολιδιού-χιονονιφάδας.

 

Διακόσμηση στολιδιού με χρυσόσκονη.

 

Κατασκευή στολιδιού Αγ.Βασίλη από πηλό και χρήση τέμπερας για τις λεπτομέρειες.

 

Επιπροσθέτως, παιδιά ενθαρρύνθηκαν να γράψουν στην χριστουγεννιάτικη κάρτα τους ευχές. Η παιδαγωγός ήταν δίπλα στα παιδιά περιγράφοντας πώς μπορούν να γράψουν το γράμμα ή σε ποιο όνομα συμμαθητών μπορεί να υπάρχει, ώστε να το δουν και να το γράψουν. Έτσι, τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να αναγνωρίζουν γράμματα και να ψάχνουν να τα βρίσκουν σε άλλες λέξεις, ενώ εξοικειώνονται με τη φορά της γραφής.

Ενθάρρυνση για γραφή ευχών στην χριστουγεννιάτικη κάρτα.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τις καλλιτεχνικές δημιουργίες υπήρχε επιθυμία και ανυπομονησία να φέρουμε και το χριστουγεννιάτικο κλίμα στην τάξη μας. Τα παιδιά έκοψαν κύκλους-μπάλες και τους κόλλησαν στο παράθυρό μας, για να στολίσουμε το δέντρο μας, διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον.

Κόψιμο κύκλων για χριστουγεννιάτικες μπάλες.

 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας στο παράθυρο.

Leave a Reply