Εικονική περιήγηση
Κεντρική αίθουσα Ο Κήπος μας!

Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε τον μήνα Ιανουάριο, ήταν το «Διάστημα». Αφορμή στάθηκε τόσο η εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μαζί με την ομάδα των νηπίων, για την προβολή της ταινίας «Μία βόλτα στο Φεγγάρι» όσο και το ενδιαφέρον των παιδιών σχετικά με το θέμα. Οι εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών, φυσικά, αξιοποιούνται, ώστε να υπάρχει κίνητρο για μάθηση και φυσικά εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Νήπια και προνήπια στην προβολή της ταινίας «Μία βόλτα στο Φεγγάρι».

Αρχικά, διαβάσαμε βιβλία που έδιναν τις πρώτες βασικές πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες του και αποτυπώσαμε με τέμπερες τις εντυπώσεις μας. Στη συνέχεια, η χρήση των νέων τεχνολογιών, μέσω και της παρακολούθησης βίντεο για το Ηλιακό Σύστημα, ήταν πολύ βοηθητική στην κατανόηση και στην επεξεργασία των πληροφοριών. Ακόμη, αναρωτηθήκαμε γιατί υπάρχει μέρα και νύχτα.

Έτσι προωθώντας τους στόχους των Φυσικών Επιστημών, χρησιμοποιώντας ένα φωτιστικό και μία υδρόγειο σφαίρα παρατηρήσαμε το φαινόμενο της σκιάς. Ως εκ τούτου, τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι επειδή η Γη γυρίζει, έχουμε μέρα και νύχτα σε διαφορετικά μέρη.

Αποτύπωση του Ηλιακού Συστήματος χρησιμοποιώντας νερομπογιές.

 

Παρακολούθηση βίντεο για το Ηλιακό Σύστημα.

 

Μέρα και Νύχτα στη Γη.

Τελειώνοντας με το θέμα του μήνα σχεδιάστηκαν και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι οποίες ήταν τόσο ομαδικές όσο και ατομικές κατασκευές. Χρησιμοποιήσαμε ποικίλα υλικά για τη δημιουργία του Διαστήματος, των Πλανητών του Ηλιακού Συστήματός μας.

 

Δημιουργία του διαστήματος με μαύρη τέμπερα πάνω σε χαρτί του μέτρου.

 

Σχεδίαση πλανήτη και χρήση ψαλιδιού για κόψιμο και χρήση τέμπερας για χρωματισμό πλανητών.

 

Τα παιδιά κολλούν τους πλανήτες στο χαρτί του μέτρου και το Το Ηλιακό μας Σύστημα.

 

Χρωματισμός ρολού χαρτιού με τέμπερα για κατασκευή διαστημόπλοιου και τα ατομικά διαστημόπλοια.

 

Κατασκευή πλανητών από πλαστελίνη και ο ήλιος με τους πλανήτες από πλαστελίνη.

 

Χρωματισμός με τέμπερα για τηλεσκόπιο.

 

Ατομικά τηλεσκόπια.

Φυσικά, σχεδιάστηκαν και διατμηματικές δραστηριότητες, καθώς η ομάδα μας συμμετείχε στην παρουσίαση ρομπότ-μελισσών από τον κ. Αντώνη Δεσύλλα, συνεργάτη των Εκπαιδευτηρίων μας, των Εκπαιδευτήριων Καντά δηλαδή, και ειδικό σε θέματα τεχνολογίας. Τα «Μαγικά Πινέλα» προσκάλεσαν τον κ. Δεσύλλα να κάνει την παρουσίαση αυτή, καθώς το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν, αφορούσε τα Ρομπότ.

Εισαγωγή εντολών για να φτάσει η μέλισσα στο θησαυρό.

 

Εισαγωγή εντολών για να φτάσει η μέλισσα ως το 10.

Η συνεργασία με μεγαλύτερο ηλικιακά τμήμα είναι πολύ σημαντική, καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετική ηλικιακή ομάδα, που έχει αναπτύξει άλλες δεξιότητες. Επίσης υπάρχει η ευκαιρία επαφής με διαφορετικές θεματικές από αυτές που ασχολείται το τμήμα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διεύρυνση των γνώσεων των παιδιών.

Leave a Reply

Αναζήτηση
Ημερολόγιο
Φεβρουάριος 2017
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
« Ιαν   Μαρ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728